Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2014. január 18., szombat

A "kifogás"-ajtó

Képzeld el, hogy egy útvesztőben vagy, ahonnan szeretnél kijutni. Végre megtalálod a kijáratot, egy ajtót, amire az van írva, hogy KIFOGÁS. De ugyanabban a pillanatban egy lyukat is megpillantasz a tetőn, ami egy felsőbb, világosabb szinrte vezet fel. Egy bizonytalan és ingatag létrán vezet az út felfelé.
Most mit fogsz tenni?



A kifogás ajtón nem nehéz bemenni, a lépcső az irány azonban csak egyfelé - mégpedig lefelé vezet. A létrán nehéz felfelé mászni, könnyen megszédülhet az ember, a lépcsőn lefele a gravitáció is segít. 
Amikor ilyen vagy olyan okok miatt sarokba vagyunk szorítva, akkor meg kell találnunk a kimenetelt. Nem maradhatunk ott sem, ahol vagyunk. Ha egy nehéz élethelyzettel nézünk szembe, vagy nehéz döntést kell hozni vagy bármi más dilemmában vagyunk, akkor bizony nagyon jól jöhet valami enyhítés. Mi van ráírva a kifogás-ajtóra? Számtalan dolog lehet, kinek mi: "nehéz gyerekkorom volt", "nincs pénzem", "más is ezt csinálja", "tökéletlen vagyok", "nem tudtam, hogy nem szabad", "senki nem  mondta ezt nekem", "én nem tehetek róla" stb, stb...
A kifogásokkal az a baj, hogy ráadásul igazak is. Ha becsapjuk magunkat, akkor azért valahol tudjuk, hogy nem igaz, amit gondolunk, de a kifogások igazak. Megnyugtatnak és felmentenek. Senki nem vétózza meg, és senki nem vonja kétségbe azokat. 
Csak egy baj van velük: lefelé visznek, vagyis megakadályozzák a fejlődésünket. Képzeljük el, ha nem lennének ott azok az ajtók, akkor csak egy út lenne, mégpedig a felfelé vezető, és akkor másznunk kellene - ha tetszik, ha nem. Így meg nem kell, mert kibújhatunk ez alól. Felmenthetjük magunkat az alól, hogy egy magasabb szintre kerüljünk, ahonnan többet látunk, ahol több a fény. A kifogás-ajtó tehát úgy működik, mint egy lyuk a hőballonon: a gáz mindig ki tud szökni. Nem nehéz felpumpálni, de nem is száll fel!

A nehéz, "sarokbaszorítós" helyzetek ugyanis azért léteznek, hogy felfelé mozogjunk - nos, ha már önként nem tettük - így igazából a szellemi növekedésünket szolgálják. A kifogás-ajtók csak a szabad akarat miatt vannak ott, és mi döntjük el, hogy használjuk-e azokat vagy sem. Ha kimenekülésre használjuk azokat, akkor megfosztottuk magunkat egy tanulási lehetőségtől, ugyanakkor egy szinttel visszaestünk, mert kihagytunk, elmulasztottunk valamit.
Úgy érzed, hogy minden jó szándékod ellenére, az életed lefelé menetben van, egyre kevesebbet értesz abból, ami körülötted történik, egyre több a megválaszolatlan kérdésed, egyre nő a félelmed...
Akkor gondolkodj el azon, hogy mikor használtad a kifogás kijáratodat egy számodra kellemetlen helyzetből, és azt is próbáld felidézni, hogy mi volt ráírva. 
Nagyon gyakran le kell jutni az épület legalsó szintjére ahhoz, hogy képesek és hajlandóak legyünk a választási pontoknál a felfele vezető létrára lépni a kifogások találása helyett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése