Hamarosan!

Fehér Margaréta, a vallási csoportok és szekták károsultjainak megsegítését tervezi. Ha úgy érzed, hogy egy vallási szervezet károsultja vagy, akkor kérünk írj a megadott elérhetőségre és felvesszük veled a kapcsolatot.

2017. július 15., szombat

Könyvkritika 4. rész (1939-1945)

A Jehova Tanúi Egyház a II. világháború idején (1939-1945) (Szita Szabolcs)
Rutherford elnök által bevezetett politikai tevékenységtől és részvételtől való elhatárolódás valamint a zászló előtti tisztelgés megtagadása éles helyzetet teremtett szerte a világon, ez alól a magyar Tanúk sem voltak kivételek. Mivel a magyar történelemnek ez a szakasza elég szorosan összefügg a németországi döntésekkel, így ennél a fejezetnél különösen hiányoltam James Penton könyvét, mely kifejezetten a Tanúk történelmével foglalkozik a vizsgált időszakra vonatkozóan[1].
Rutherfordnak, a német Tanúk üldözésében betöltött kétes szerepére már utaltam az előző fejezet elemzésekor, de II. világháborúról szóló részben ez teljesen kihagyhatatlan lett volna. Rutherford szerepével kapcsolatos kétség egyszerűen megoldható lett volna annak a két levélnek az idézésével, melyekben a Jehova Tanúi nemzetiszocializmushoz való viszonyát próbálja tisztázni, illetve a nyíltan megfenyegeti a diktátort. Érdekes lett volna tudni, hogy milyen, ’a magyar Tanúk tulajdonában levő vallási irodalomra tekintve’ állapítható meg a 174. oldalon tett kijelentés, mely szerint „ebben az időben teljesen elhatárolták magukat a hitleri nemzetiszocializmustól, a rasszizmustól, miként az antiszemitizmustól és a zsidóság kirekesztésétől, üldöztetésétől is”. Talán az egyes Tanúk, mint magánemberek így vélekedtek, viszont Rutherford írásaiból kiderül, hogy a vezetőség nem így gondolkodott. A már korábban említett karakterbeli hiányosságaihoz, Rutherford Bíró nyílt antiszemitizmussal is hozzájárult, és a rasszizmus is fellelhető volt egészen az 50-es évekig a Jehova Tanúi tanításaiban. A híres Declaration of Facts szövegében egyesek nem ok nélkül láttak bele antiszemitizmust[2]. Utólag persze mindent meg lehet magyarázni, de a lényeg, hogy a Jehova Tanúi saját forrásainak idézése ezúttal is elmaradt – nyilván nem véletlenül. Viszont nem volt hiány annak a rengeteg anyagnak megemlítésében, mely a Jehova Tanúi szenvedéseit, gyötrődéseit és üldöztetéseit taglalta. Ennek én örülök, mert legalább egyben vannak ezek az anyagok.
A fejezet értékének tartom annak a leírását, ami az amúgy is szegénységhez, nélkülözéshez szokott egyszerű Tanúk, akik ’az élet kitagadottjai voltak’ megtalálták a hitük ragaszkodásának és egymás támogatásának módját. Azok, akik személyes áldozatot hoztak, és saját hitük szerint „Istenért és az igazságért szenvedtek”, mindenképpen megérdemlik az utókor tiszteletét.  



[1] Jehovah's Witnesses and the Third Reich: Sectarian Politics under Persecution
[2]It has been the commercial Jews of the British-American empire that have built up and carried
 on Big Business as a means of exploiting and oppressing the peoples of many nations”... 
„This fact is so manifest in America that there is a proverb concerning the city of 
New York which says: 'The Jews own it, the Irish Catholics rule it, and the Americans pay the bills.'”
 http://www.iclnet.org/pub/resources/text/apl/jw/declfact.txt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése